Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.
64389.jpg

Lövängar, sandrev och höga berg

Åbolands skärgård har inte utan orsak kallats för världens vackraste. Här finns oändliga möjligheter att paddlande eller seglande på egen hand utforska öar och stränder av alla slag. Naturtyperna varie­rar från kala kobbar och låga sandörar till höga berg, gamla skogar och artrika lövängar.

Nötö
Stor ö vid förbindelse-båtens rutt från Pärnäs till Jurmo och Utö. Gammal skärgårdsby med egen kyrka. Känd skog med urgamla knotiga tallar med sköldbark. Campingplats, sommarkafé, butik och pensionat.

Jurmo
Salpausselkäs sista utlöpare i sydväst. Öppna ljunghedar med enstaka träd dominerar landskapet. Kullerstens-uddar i nordost och sydväst. Rikt fågelliv, fågelstation. Hamn med Forst-styrelsens naturstuga, bekvämligheter, sommarkafé. Långa vandringsleder, tältningsområde. Gammal skärgårdsby med stuginkvartering. En del av ön hör till Skärgårdshavets nationalpark.

Stora Hästö
Naturstig under vattnet. Dykare kan orientera sig fram och ta del av information om undervattensnaturen längs en 300 meter lång naturstig. På land finns även en traditionell naturstig.

Lenholmen
Naturskyddsområde med lundskog och betade hagmarker. Rik flora och insektsfauna. Naturstig och fågeltorn. I närheten Sattmarks 11 kilometer långa vandringsled.

Sandön
Åsformation med långgrunda stränder. Lämpligt utfärdsmål för paddlare. Tältningsområde med bekvämligheter.

Söderlångvik
Vandringsled från Söderlångvik gård till högt berg med utsikt västerut över Gullkrona fjärd. Vindskydd med eldstad.

Örö
Känd för sina militäranläggningar, av vilka de flesta numera är tagna ur bruk. Ön övertogs 2015 av Forststyrelsen och öppnades för allmänheten. På Örö kan man göra långa vandringar längs vägar, markerade vandringsleder och obebyggda stränder. Mycket mångsidig natur: torrängar, frodiga lundar och karga tallmoar. Speciella växter: backsippa, fältsippa och trift. Rik fjärilsfauna. 
Från Kasnäs dagliga båtturer. Gästhamn, tältningsområde, kafé, restaurang, möjlighet till guidning.

Jungfruskär
Känt för sina artrika lövängar och övriga vårdbiotoper som sköts av Forststyrelsen. Skyddad utflyktshamn, tältningsområde med bekvämligheter, naturstig. Foto: Maija Mussaari / Forststyrelsen

 

Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2018
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Har seglat ett flertal gånger i Åbolands skärgård som sjöscout och har besökt te flesta av
de avbildade öarna
Tor Essén11.06.18 kl. 14:58
Har som sjöscout besökt de flesta av de nämnda öarna.
Tor Essén11.06.18 kl. 15:00
 

Finlands Natur

är tidningen för dig som vill läsa om naturen och miljön i Finland på svenska. Papperstidningen utkommer fyra gånger per år. Här på vår webbsajt presenterar vi ett litet urval artiklar ur den tryckta tidningen, i kronologisk ordning. Ytterligare några artiklar kan läsas mot avgift på den finlandssvenska tidskriftsportalen Paperini.

Är du intresserad av något särskilt ämne? Då kan du söka efter artiklar i 22 kategorier. Vill du läsa ännu fler artiklar? 
Då är det dags att börja prenumerare på Finlands Natur!
Den tryckta tidningen tidningen innehåller förutom miljörelaterat material även rikligt med faktaspäckade naturreportage illustrerade med högklassiga naturfoton.

 
68220_t.jpg

Att flyga är inte nödvändigt

För allt fler framstår flygresor som något det går att avstå från – med hänsyn till klimatet. Många gör sitt val i tysthet, men det blir allt vanligare att gå med i någon form av nätverk där man kollektivt går in för att sluta eller kraftigt minska sitt flygande. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2019
68214_t.jpg

Klimatångest – intressant nytt forskningsområde

Klimatångest har under de senaste åren bubblat upp som ett fenomen som de flesta känner till och som många säger sig lida av. Men hur många? Bred samhällsvetenskaplig forskning gjord i Finland är svår att finna, säger teologen Panu Pihkala.Läs mera »
Marcus Floman, Finlands Natur nr 1/2019
68212_t.jpg

Ta ut det sista av vintern

Vårvinterdagarna blir längre. Använd det tilltagande ljuset till naturupplevelser för stora och små! Syskonen Markus och Frida motiverar och inspirerar till turer ut i minusgraderna. Läs mera »
Maria Svens, Finlands Natur nr 1/2019
68205_t.jpg

Holkdags!

Nu är det är hög tid att se till att fågelholkarna är i gott skick. Här får du tips om skötsel, bygge och uppsättning av bostäder för vårens fåglar. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2019
68165_t.jpg

Långa sandstränder och orörda myrar

Norra Österbottens natur bjuder på allt från långa obebyggda sandstränder, till forsar och vidsträckta myrar. I skogarna kan man med lite tur stöta på björn, varg, järv och skogsvildren.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2019
66511_t.jpg

Vidgade vyer för naturfotografer

Viltkameror och drönare med kamera är moderna hjälp­medel för den som vill följa med och dokumentera naturen. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018
66508_t.jpg

Fåglarna behöver energirik mat

Om vintern äter fåglarna främst för att få energi så att de klarar att hålla uppe sin kroppstemperatur i kylan. Ju kallare det är desto mer energi behöver fågelkroppen för att kompen­sera för värmeförlusten. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018
66505_t.jpg

Natur i österled

Östra Nylands skärgård är inte lika känd som de västliga skärgårdsområdena, men även här finns öar av alla storlekar, stora fjärdar och idylliska sund väl lämpade för skid- eller skridskoåkning. I Sibbo storskogs nationalpark är skogsnaturen ännu väl bevarad. Åmynningar och myrar hyser ett rikt fågelliv.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018
66496_t.jpg

Datorn som biolog

Datorn lär sig snabbt att känna igen växt- och djurarter. Frågan är om den kommer att bli en bättre naturinventerare än mänskan?Läs mera »
Leena Rantajärvi, Finlands Natur nr 4/2018
65308_t.jpg

Bygg bo åt taggig vän

I augusti-september går de största igelkottshanarna i vinterdvala. Honorna och årets ungar gör det lite senare. Du kan enkelt hjälpa dem att klara vintern i din trädgård.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 3/2018