Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

Det ska börjas i tid

Eva och Thomas Ramstedt startar planeringen av sommaren tidigt. Som friluftsföretagare finns mycket att tänka på. De hoppas på en sommar full av upplevelser, också för den egna familjen.

Alla familjer har egna vardagspussel att lägga. Hos Ramstedts får barnen ofta vara aktiva inom familjens företag och projekt. Vilka naturupplevelser borde ett sommarlov ändå innehålla?
– Simning är förstås enkelt och något alla barn gillar, säger Eva. Utbudet av simstränder är stort, och det är en aktivitet man kan variera. 
Eva har vuxit upp med fiske, och ser gärna att barn får uppleva vad det innebär. Hos Ramstedts är ändå paddlingen det centrala i dag. 
– Det finns inte egentligen någon åldersgräns för hur små barn som kan komma med, ifall du har till exempel en dubbelkajak, säger Eva. 
– Egentligen är det enda som krävs att barnen har
tålamod att sitta i kajaken en längre tid. För ovana familjer har vi rekommenderat paddling från fem år uppåt. Det blir trevligast för alla om barnen kan förstå instruktioner. Vår äldsta, Marius, är tio år och paddlade själv ifjol. I år har vi tänkt att ett år yngre Celine också ska kunna paddla själv. 
Det är viktigt att både barn och vuxna respekterar vattnet som element, oavsett aktivitet. Samtidigt är vatten något som lätt väcker rädslor. Det är viktigt att man berättar tydligt om faror, men att barnen inte skräms i onödan. 
– Den vuxna behöver vara medveten om naturens skiftningar och särskilt vid havet är det viktigt att hålla koll på väderprognosen och att själv iaktta vädret. Vinden växlar till exempel väldigt snabbt också hos oss. 

Sommarfriluftsliv behöver inte vara dyrt. Du klarar dig väldigt långt med flytväst och en hatt som skyddar huvudet. Kraven på utrustning ökar förstås med turens längd. Men många friluftsredskap kan hyras.
– Det kan vara bra att hyra kajak vid behov, åtminstone i början. Om du testat det och tänker att det skulle vara roligt att köpa en kajak: tänk på att du behöver relevant förvaring. Att flytta kajaker på biltaket är inte så smidigt i praktiken. 
När du paddlar med barn rekommenderar Ramstedts
sådana sund, kanaler och platser man annars inte kan nå. Närheten till djurlivet är påtaglig, vilket Eva upplever vara helt suveränt för barnen. 
– Upplevelserna gör det så lätt att få in naturkunskap i diskussionen.
– Jag rör ju mig mest i Molpe, i södra Kvarkens världsarvsområde. I år hoppas vi också hinna utforska Vasa skärgårds södra delar närmare. Genom att erbjuda ledda turer i den sydösterbottniska skärgården, vill vi ge andra möjligheten att upptäcka det vackra i vår steniga natur i ett lite lugnare semestertempo – och det kan man även göra som familj.

 

 

 

 

 

 

 

Gör: Eva Ramstedt är gymnastiklärare, Thomas Ramstedt är företagare
Bor: Molpe, Korsnäs
Instagram: Polkupedkajak, polkupedkajak.fi
Webb: www.polkupedkajak.fi

 

Maria Svens, Finlands Natur nr 2/2019
Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:
 

Finlands Natur

är tidningen för dig som vill läsa om naturen och miljön i Finland på svenska. Papperstidningen utkommer fyra gånger per år. Här på vår webbsajt presenterar vi ett litet urval artiklar ur den tryckta tidningen, i kronologisk ordning. Ytterligare några artiklar kan läsas mot avgift på den finlandssvenska tidskriftsportalen Paperini.

Är du intresserad av något särskilt ämne? Då kan du söka efter artiklar i 22 kategorier. Vill du läsa ännu fler artiklar? 
Då är det dags att börja prenumerera på Finlands Natur!
Den tryckta tidningen tidningen innehåller förutom miljörelaterat material även rikligt med faktaspäckade naturreportage illustrerade med högklassiga naturfoton.

 

Lappa tält och sovsäck

Markus Weckman, vildmarksguide och försäljare av utelivsutrustning, ger tips om hur man enkelt kan laga sin utrustning om skador uppstår. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2020

Automatik sparar energi i fastigheter

Nu görs allt större ansträngningar för att minska stora byggnaders energikonsumtion. Med modern digitalteknik går det att minska husbolagens energiåtgången betydligt, utan att det krävs aktiva insatser av invånarna. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2020

Vi är alla beroende av biodiversiteten

Varför är det viktigt att be­vara den naturliga mångfalden? Spelar det någon roll om en mask eller en mygga försvinner? Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2020

Konsumenten villig – men samhället måste skapa förutsättningar för cirkulär ekonomi

Finlands utveckling mot en cirkulär ekonomi har börjat. Vetenskaplig forskning, innovationer och samarbete står i fokus, och med konsu­menternas hjälp kan den nödvändiga systemförändringen genomföras.Läs mera »
Lina Laurent, Finlands Natur nr 2/2020

Över öde vatten

Kasariselkä ligger spegelblank så långt ögat når. Fjärden är så vidsträckt att det är med nöd och näppe man ser en skogsrand resa sig över horisonten längst borta i söder. Kasariselkä är en av de stora fjärdarna i Enare träsk, Finlands tredje största sjö.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2020

Mat ur naturen: kirskål och duntrav

De späda skotten av kirskål är användbara i matlagningen på en mängd olika sätt. Duntravens unga skott kan med fördel ersätta sparris eller bondböna.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2020

Biodiversitetens diversa betydelse

Vid sidan av klimatförändringen är förlusten av biologisk mångfald ett av de allra största hoten mot naturen globalt. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2020

Vegetarisk mat: Smak och placering viktigast

Genom att ändra våra kostvanor kan vi minska på utsläppen. Enligt en undersökning kan vägen till klimatsmarta mattjänster gå via stora satsningar på tillgänglighet och att storköken lär sig laga smaklig vegetarisk mat.Läs mera »
Marcus Floman, Finlands Natur nr 1/2020

Terrängcykling i folkpark

Saari folkpark i Tammela, sydvästra Tavastland, och omgivande skogar lämpar sig utmärkt för en veckoslutstur med cykel. I maj bjuder folkparken på hav av blommande vitsippor, koltrastsång och skuttande hjortar. Är man rätt utrustad störs man inte av lite regn.Läs mera »
Jaska Halttunen. Finlands Natur nr 1/2020

Internet belastar miljön

Streaming av videor, allt från YouTube till långfilmer, har fått internets koldioxidutsläpp att växa explosionsartat. Streamingen för­brukar allt mer energi, en ökning som inte syns på din elräkning men som bidrar till att den globala elkonsumtionen ökar.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2019