Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

Det ska börjas i tid

Eva och Thomas Ramstedt startar planeringen av sommaren tidigt. Som friluftsföretagare finns mycket att tänka på. De hoppas på en sommar full av upplevelser, också för den egna familjen.

Alla familjer har egna vardagspussel att lägga. Hos Ramstedts får barnen ofta vara aktiva inom familjens företag och projekt. Vilka naturupplevelser borde ett sommarlov ändå innehålla?
– Simning är förstås enkelt och något alla barn gillar, säger Eva. Utbudet av simstränder är stort, och det är en aktivitet man kan variera. 
Eva har vuxit upp med fiske, och ser gärna att barn får uppleva vad det innebär. Hos Ramstedts är ändå paddlingen det centrala i dag. 
– Det finns inte egentligen någon åldersgräns för hur små barn som kan komma med, ifall du har till exempel en dubbelkajak, säger Eva. 
– Egentligen är det enda som krävs att barnen har
tålamod att sitta i kajaken en längre tid. För ovana familjer har vi rekommenderat paddling från fem år uppåt. Det blir trevligast för alla om barnen kan förstå instruktioner. Vår äldsta, Marius, är tio år och paddlade själv ifjol. I år har vi tänkt att ett år yngre Celine också ska kunna paddla själv. 
Det är viktigt att både barn och vuxna respekterar vattnet som element, oavsett aktivitet. Samtidigt är vatten något som lätt väcker rädslor. Det är viktigt att man berättar tydligt om faror, men att barnen inte skräms i onödan. 
– Den vuxna behöver vara medveten om naturens skiftningar och särskilt vid havet är det viktigt att hålla koll på väderprognosen och att själv iaktta vädret. Vinden växlar till exempel väldigt snabbt också hos oss. 

Sommarfriluftsliv behöver inte vara dyrt. Du klarar dig väldigt långt med flytväst och en hatt som skyddar huvudet. Kraven på utrustning ökar förstås med turens längd. Men många friluftsredskap kan hyras.
– Det kan vara bra att hyra kajak vid behov, åtminstone i början. Om du testat det och tänker att det skulle vara roligt att köpa en kajak: tänk på att du behöver relevant förvaring. Att flytta kajaker på biltaket är inte så smidigt i praktiken. 
När du paddlar med barn rekommenderar Ramstedts
sådana sund, kanaler och platser man annars inte kan nå. Närheten till djurlivet är påtaglig, vilket Eva upplever vara helt suveränt för barnen. 
– Upplevelserna gör det så lätt att få in naturkunskap i diskussionen.
– Jag rör ju mig mest i Molpe, i södra Kvarkens världsarvsområde. I år hoppas vi också hinna utforska Vasa skärgårds södra delar närmare. Genom att erbjuda ledda turer i den sydösterbottniska skärgården, vill vi ge andra möjligheten att upptäcka det vackra i vår steniga natur i ett lite lugnare semestertempo – och det kan man även göra som familj.

 

 

 

 

 

 

 

Gör: Eva Ramstedt är gymnastiklärare, Thomas Ramstedt är företagare
Bor: Molpe, Korsnäs
Instagram: Polkupedkajak, polkupedkajak.fi
Webb: www.polkupedkajak.fi

 

Maria Svens, Finlands Natur nr 2/2019
Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:
 

Finlands Natur

är tidningen för dig som vill läsa om naturen och miljön i Finland på svenska. Papperstidningen utkommer fyra gånger per år. Här på vår webbsajt presenterar vi ett litet urval artiklar ur den tryckta tidningen, i kronologisk ordning. Ytterligare några artiklar kan läsas mot avgift på den finlandssvenska tidskriftsportalen Paperini.

Är du intresserad av något särskilt ämne? Då kan du söka efter artiklar i 22 kategorier. Vill du läsa ännu fler artiklar? 
Då är det dags att börja prenumerera på Finlands Natur!
Den tryckta tidningen tidningen innehåller förutom miljörelaterat material även rikligt med faktaspäckade naturreportage illustrerade med högklassiga naturfoton.

 

Mer strömming på matbordet hjälper Östersjön

Strömmingen har i dag degraderats till i första hand foder- och exportfisk. I medeltal äter vi idag bara 300 gram strömming per år. Kunde strömmingen i framtiden ersätta köttet och den importerade fisken på tallriken och därmed spela en positiv roll för Östersjön? Läs mera »
Marcus Floman, nr 3/2019

Fågelrik skärgård, orörda myrar och berg

Södra Österbottens skärgårdszon är smal men rik på både flyttande och häckande fåglar. Inne i landet finns vidsträckta myrar i naturtillstånd och några av Österbottens högsta berg.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 3/2019

Hjälp humlan med bostaden

I urbana områden råder det ofta brist på lämpliga ställen där humledrottningar kan lägga ägg och föda upp sin avkomma. Du kan lindra humlornas bostadsbrist genom att bygga och sätta ut humleholkar.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2019

Den livsviktiga pollineringen

Pollineringen är ett av de mest raffinerade samspelen mellan växter och djur som utvecklats under evolutionens gång. Pollineringen är avgörande för många växters befruktning och besöken i blommorna ger pollineraren livsviktig näring.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2019

Från broccoli till biobränsle

Biogas som alternativt, miljövänligt drivmedel i bilar är starkt på kommande. Anläggningarna där gasen framställs ur organiskt avfall blir allt fler, liksom också tankstationerna där gasbilarna kan fylla sina tankar.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2019

Karga klippor, djupa havsvikar och lövängar

Den åländska naturen bjuder på allt från kala klippor med rykande bränningar till lugna inomskärsvikar och klarvattensjöar. På land är frodiga lundar med rik flora på kalkmark vanligare än någon annanstans i Finland. Med landskapsfärjorna rör du dig enkelt i det åländska öriket. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2019

Lapplands himmelrike

Utanför turistorterna och de mest frekventerade vandringslederna gömmer sig många okända pärlor i den lappländska naturen. Oratunturi i Sodankylä är ett lättillgängligt exempel. Läs mera »
Jonna Saari, Finlands Natur nr 2/2019

Finländarna älskar sin natur – men inte utan förbehåll

En majoritet av finländarna anser att bevarande av naturens mångfald hör till samhällets viktiga uppgifter. Många vill se ett skogsbruk som bättre tar hänsyn till skogsnaturen. Hittills har detta ändå inte förverkligats genom politiska beslut.Läs mera »
Marcus Floman, Finlands Natur nr 2/2019

Det ska börjas i tid

Eva och Thomas Ramstedt startar planeringen av sommaren tidigt. Som friluftsföretagare finns mycket att tänka på. De hoppas på en sommar full av upplevelser, också för den egna familjen.Läs mera »
Maria Svens, Finlands Natur nr 2/2019

Att flyga är inte nödvändigt

För allt fler framstår flygresor som något det går att avstå från – med hänsyn till klimatet. Många gör sitt val i tysthet, men det blir allt vanligare att gå med i någon form av nätverk där man kollektivt går in för att sluta eller kraftigt minska sitt flygande. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2019