Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

Kökar – eldorado för naturturisten

Vindstilla dagar med jämngrå himmel. Flockar av stjärtmesar i björk­skogen och alfåglar i vinterdräkt på havet. Men också rytande bränningar mot grå klippor, piskande regn och snöglopp. Kökar har sin charm även under vinterhalvåret.

”Och hela stora havet vältrar i syd över vilda Kökar”

Så här träffande beskrev Arvid Mörne Kökar, Ålands sydostligaste kommun, och dess läge ute i Östersjön. Mörne visste vad han talade om. Då vinden ligger på från söder hämtar Östersjön kraft allt från den polska kusten och låter vågorna växa till imponerande storlek innan de dånar in mot södra Kökars strandklippor. 
– Då händer det att fönsterrutorna på Antons gästhem blir suddiga av saltstänk, trots att det är långt till stranden med bränningarna, berättar Gunnar Sundström.
Han grundade gästhemmet i byn Vervan på västra Kökar för trettio år sedan. Antons har med åren blivit ett kärt tillhåll för fågelskådare, entomologer och andra naturentusiaster  även under vinterhalvåret då det är lågsäsong för turismen i skärgården. 
Nu har Gunnars brorson Joel Sundström tagit över Antons tillsammans med sin sambo Daniela Hellström. De är ett av få yngre par som valt att stanna kvar i sin havsomflutna hemkommun, som så många andra glesbygdskommuner kämpar mot avfolkningen.
Joel och Daniela tror i alla fall på möjligheterna att hålla i gång ett litet hemtrevligt gästhem som vintertid tar emot naturentusiaster och sommartid ett mer blandat klientel. Och Kökar är alla gånger värt ett besök också vintertid. Förutom fågelskådning och naturfotografering finns här goda möjligheter att göra långa vandringar och till och med skida om snöläget det tillåter.
– Då jag i mars skidar på skaren uppe på Kalen undrar varför mänskor egentligen åker till Lappland, säger Gunnar.
Kalen är det bergsområde som täcker en stor del av Kökars fastland i sydväst. Som namnet antyder finns här ingen skog utan mest bara knotiga, vindpinade björkar som faktiskt påminner om fjällbjörkar. Kalen, med sin storslagna havsutsikt och rester av krigstida befästningar, lockar vandrare året runt. Terrängen är kuperad och ställvis svårframkomlig, men de tre vandringsrutterna, av vilka den längsta för en ända till Kökars största by Karlby, är tydligt utmärkta i terrängen. 
På Kökar är det mer sannolikt att det går att åka långfärdsskridsko över snöfria bärande isar än att det går att skida. Skridskoåkare från både Finland och Sverige dyker därför ibland upp på Antons gästhem. En annan kategori naturentusiaster som Gunnar Sundström gärna skulle locka till Kökar är stjärnskådare. På Kökar finns ingen störande ljusförorening och kunde därför bjuda på utmärkta möjligheter att studera både stjärnor och norrsken.
– ”Vad ni har mycket stjärnor här” brukar stadsbor som besöker Kökar under den mörka årstiden utbrista, berättar Gunnar. 

Baltic Wings är ett nystartat EU-projekt inom vilket naturturismen året om på Kökar ska utvecklas med speciell fokus på fågelskådning. Projektkoordinator Christian Pleijel berättar att man vill sammanföra de två typer av fågel-kunskap som finns på Kökar: dels Kökarbornas traditionella djupa kunskap om jaktbara fåglar och dels de gästande ornitologernas kunskap om andra fågelarter.
Konkret handlar Baltic Wings om att utveckla fågel-skådarturismen genom att bygga fågeltorn och plattformar för fågelskådning på några av de bästa fågellokalerna på Kökar. Fågelskådningsplatserna kommer att förses med informationstavlor om aktuella fågelarter och på längre sikt finns planer på ett naturum med fokus på fåglar. Projektet kommer också att utbilda fågelguider som kan leda exkursioner för turister som inte är utpräglade fågelskådare. Till Baltic Wings hör dessutom en sammanställning och dokumentation av den kunskap som finns om fågelflyttning och fågelhäckning på Kökar.
Pleijel berättar att intresset för projektet bland Kökarborna hittills varit stort. Det märktes inte minst då ett informationsmöte i höstas drog fullt hus – detta mycket tack vare ett medryckande föredrag av Ari Linna, ornitolog från Åbo som studerat Kökars fågelfauna under många år.
Projektet är treårigt och har en budget på 170 000 euro.

 

Vissa vintrar bjuder vattnen kring Kökar på utmärkta isar som lockar skridskoåkare från både fastlandet och från Sverige. Foto Magnus Östman

 

Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018
Kommentarer (0)
Skriv siffran 4 med bokstäver:
 

Finlands Natur

är tidningen för dig som vill läsa om naturen och miljön i Finland på svenska. Papperstidningen utkommer fyra gånger per år. Här på vår webbsajt presenterar vi ett litet urval artiklar ur den tryckta tidningen, i kronologisk ordning. Ytterligare några artiklar kan läsas mot avgift på den finlandssvenska tidskriftsportalen Paperini.

Är du intresserad av något särskilt ämne? Då kan du söka efter artiklar i 22 kategorier. Vill du läsa ännu fler artiklar? 
Då är det dags att börja prenumerera på Finlands Natur!
Den tryckta tidningen tidningen innehåller förutom miljörelaterat material även rikligt med faktaspäckade naturreportage illustrerade med högklassiga naturfoton.

 

Klimatångest – intressant nytt forskningsområde

Klimatångest har under de senaste åren bubblat upp som ett fenomen som de flesta känner till och som många säger sig lida av. Men hur många? Bred samhällsvetenskaplig forskning gjord i Finland är svår att finna, säger teologen Panu Pihkala.Läs mera »
Marcus Floman, Finlands Natur nr 1/2019

Ta ut det sista av vintern

Vårvinterdagarna blir längre. Använd det tilltagande ljuset till naturupplevelser för stora och små! Syskonen Markus och Frida motiverar och inspirerar till turer ut i minusgraderna. Läs mera »
Maria Svens, Finlands Natur nr 1/2019

Holkdags!

Nu är det är hög tid att se till att fågelholkarna är i gott skick. Här får du tips om skötsel, bygge och uppsättning av bostäder för vårens fåglar. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2019

Långa sandstränder och orörda myrar

Norra Österbottens natur bjuder på allt från långa obebyggda sandstränder, till forsar och vidsträckta myrar. I skogarna kan man med lite tur stöta på björn, varg, järv och skogsvildren.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2019

Med snö i båten

Senhösten med snövita stränder och mörka vatten är en fin tid i skärgården. Så länge vattnen är isfria dröjer sig knipor, skrakar och svanar kvar, och vid högvatten vandrar sommarens fiskyngel ut ur fladorna. Läs mera »
Hans Hästbacka, Finlands Natur nr 4/2018

Kökar – eldorado för naturturisten

Vindstilla dagar med jämngrå himmel. Flockar av stjärtmesar i björk­skogen och alfåglar i vinterdräkt på havet. Men också rytande bränningar mot grå klippor, piskande regn och snöglopp. Kökar har sin charm även under vinterhalvåret.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018

Varför köpa när man kan låna?

Delningsekonomin går ut på att produkter används effektivare av allt fler personer för att undvika onödiga köp av nya produkter. Idag ser vi allt fler exempel på innovativ utlåning, uthyrning och återanvändning.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018

Vidgade vyer för naturfotografer

Viltkameror och drönare med kamera är moderna hjälp­medel för den som vill följa med och dokumentera naturen. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018

Fåglarna behöver energirik mat

Om vintern äter fåglarna främst för att få energi så att de klarar att hålla uppe sin kroppstemperatur i kylan. Ju kallare det är desto mer energi behöver fågelkroppen för att kompen­sera för värmeförlusten. Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018

Natur i österled

Östra Nylands skärgård är inte lika känd som de västliga skärgårdsområdena, men även här finns öar av alla storlekar, stora fjärdar och idylliska sund väl lämpade för skid- eller skridskoåkning. I Sibbo storskogs nationalpark är skogsnaturen ännu väl bevarad. Åmynningar och myrar hyser ett rikt fågelliv.Läs mera »
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2018