Febril aktivitet pågår på Viking Grace då Finlands Natur besöker henne på varvet i Åbo i början av november. Guidad av projektchef Kari Granberg får vi en rundtur som börjar på däck 10 – vi går genom det som ska bli retroutrymme för humppa och dans, puben Rock More, via kommandobryggan och ner i maskinrummet. Överallt hänger sladdar ner från taket, det svetsas och borras, isoleringen sticker fortfarande fram i väggarna och fönstren är täckta.
Tre veckor återstår till fartygets provkörning till Gotland. I mitten av januari 2013 börjar fartyget trafikera mellan Åbo och Stockholm. Viking Grace blir världens första större passagerarfartyg som går på flytande naturgas (liquefied natural gas, LNG). Övriga kryssningsfartyg går så gott som uteslutande på tung brännolja. Då naturgas används som bränsle minskar utsläppen av växthusgaser med 15 procent. Utsläppen av partiklar och kväve minskar med omkring 85 procent och svavelutsläppen går praktiskt taget ner till noll. Jämfört med olja är det bara metanutsläppen som är högre. De uppkommer huvudsakligen i samband med tankningen och mycket fokus har legat på att minimera läckagen.
– De största miljösatsningarna är bränslet och skrovets form, berättar Kari Granberg.
Fartygets form är sådan att den minimerar både bränsleanvändningen och svallvågorna.
Med sin längd på 218 meter är Viking Grace det längsta, men inte det högsta fartyget som går på en fast rutt på Östersjön. Skrovet så långt av miljöskäl. Förhållandet mellan längd och bredd är avgörande för att minimera energiåtgången. Skrovet är också utformat för att minska svallvågorna.
Också i övrigt har miljöhänsyn hög prioritet på det nya fartyget. Vattenförbrukningen och energianvändningen minimeras, värme återvinns ur luftkonditioneringen och motorernas kylvatten, fönstren har högt isoleringsmotstånd och stor vikt har lagts vid att välja lätta konstruktioner.
Enbart genom att välja en viss typ av isolering sparade vi 250 ton i vikt, berättar Granberg.
Fartyget kommer också att vara tystare än äldre fartyg då ljuddämpare har installerats längs rören som leder ut röken.
Gasbränslen är framtiden
Granberg berättar att bolaget tittat på möjligheten att köra fartyg på flytande naturgas sedan år 2004. Det finns andra LNG-färjor i världen, men ingen är i samma storleksklass som Viking Grace. I Norge finns ett tjugotal vägfärjor som går på naturgas och i Kanada och Frankrike finns planer på mindre naturgasdrivna fartyg.
Hindret för att bygga LNG-färjor är överallt i världen att det inte finns infrastruktur för naturgas, det vill säga förrådstankar och bunkerbåtar som tankar fartyg med naturgas.
Sedan ett drygt år finns en förrådstank för flytande naturgas i Nynäshamn söder om Stockholm. Naturgasen kommer att transporteras med lastbil till Stockholm, där Viking Grace tankas av världens första bunkerbåt för flytande naturgas.
Granberg beskriver naturgas som framtiden, åtminstone för passagerartrafik på Östersjön. Att köra på naturgas öppnar också för möjligheten att använda biogas som bränsle eftersom båda består av metan. Som läget är idag finns det inte tillgång till så mycket biogas, men kapaciteten kommer att öka.
– Och med biogas som bränsle är vi helt koldioxidneutrala, säger Granberg.
Striktare direktiv på kommande
Strängare gränser för övriga utsläpp är också på kommande. År 2015 träder EU:s svaveldirektiv i kraft, vilket innebär att halten av svavel i bränslet får vara max 0,1 procent för fartyg som trafikerar på Östersjön. I dag går gränsen vid 1 procent. Det klarar Viking Grace med glans. Men det nya direktivet kommer att bli tufft för många redare.
– Också vi kommer att ha det väldigt kämpigt med existerande fartyg, vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det. Det är väldigt svårt och dyrt att bygga om fartyg.
Lösningen kan vara att börja köra på diesel som är renare men kostar mer, eller att installera skrubbers som renar avgaserna från svavel. Problemet med skrubbers är att de väger en hel del, och att fartygen har begränsad kapacitet att ta emot mer vikt.
Granberg förutspår att nästa utsläppskrav kommer att gälla partikelutsläpp. Också det klarar Viking Grace utan problem, då partikelutsläppen från naturgas är 84 procent lägre än om bränslet är tung brännolja.
– Viking Grace är framtidssäkrad.
Miljö och lönsamhet går hand i hand
I takt med att oljepriserna stigit har bränslet blivit en stor del av driftskostnaderna för rederierna. Satsningar på miljömässigt mer hållbara val ger dubbel nytta.
– Ja, vi vinner ekonomiskt på att göra bra miljöval. Det är en förutsättning för att överleva i branschen. Bränslet spelar stor roll, varje droppe räknas. Får du ner bränsleåtgången sparar du också kostnader. Miljö och lönsamhet går hand i hand, konstaterar Granberg.
Naturgas och biogas
Biogas ska inte förväxlas med naturgas. Båda består huvudsakligen av metan och båda kan användas som bränsle i gasdrivna motorer. Skillnaden är att naturgas är ett fossilt, icke-förnybart bränsle. Naturgas utvinns ur jordskorpan och tillför atmosfären ny koldioxid då den bränns.
Biogas klassas däremot som en förnybar energikälla. Biogas produceras av organiskt material som länge har funnits i biosfärens kretslopp. Den koldioxid som uppstår vid förbränning binds igen av växter och därför räknas biogas som en koldioxidneutral energikälla.
Bra lösning på kort siktHur miljövänligt är det egentligen att ta naturgasfärjan mellan Åbo och Stockholm jämfört med andra alternativ? – Naturgasfärjan är ett av de minst dåliga alternativen, säger Christer Ågren vid luftförorenings- och klimatsekretariatet AirClim i Göteborg. |