Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

Datageniets smarta noll-energihus

Te? Var så god! 98-gradigt vatten ur kökskranen. Bastun varm? Någon på toa? Spjället öppet? Kolla dataskärmen i ditt rum. Välkommen in längs rutschbanan!

Rutschbanan slutar inne i grundaren av databasföretaget MySQL Monty Widenius’ källare intill slalombacken i Grankulla. Här samsas husets värmesystem med hjärtat till det Widenius nu arbetar med, den öppna databasen MariaDB. Bredvid tornar boklådor upp sig. Den märkliga bokhyllan har ännu inte kommit. Möbler måste specialbeställas, för väggarna är inte raka.
Huset på 900 kvadratmeter, i tre våningar, är en fascinerande kombination av miljötänk och lyxiga bekvämligheter. Men det tog också fem år att bygga. Plus ett i rätten, för grannarna tyckte huset skulle stå längre bort på tomten.

Huset är byggt som en fjäril, har hemliga rum och stora fönster mot söder för att samla upp så mycket solvärme som möjligt. På taket mot söder finns tre solfångare för uppvärmning av vatten. Ännu väntar Monty på fyra solpaneler för el. Väggarna är tjocka, 60 centimeter, fönstren superisolerade, taket och golven nästan lufttäta. Ventilation är a och o och ventilationsluften återanvänds för att ta tillvara värme. Dörrarna får aldrig lämnas öppna för att värmeenergin inte ska släppas ur huset. Hemmet är ett nollenergihus. Det betyder att huset inte ska använda mer värmeenergi under året än vad det själv tillför. I juni får Monty se om han har lyckats. Då har familjen bott ett år i huset och han får statistik över energiförbrukningen. 

Monty kastar några vedklabbar i brasan som är dubbelriktad med glas både mot arbetsrummet och salen. I brasan finns ett stort element som värmer upp vatten som sen åker in i systemet och leds ut som golvvärme eller hett tvättvatten i bastun. Efter en bastu smiter till exempel inte värmen ut, utan tas tillvara. Likaså värmen som hans datorer alstrar. Visst drar datorerna mycket el, men nu värmer de samtidigt upp huset. 
- Summan blir nära plus minus noll, säger Monty. Antingen betalar man för datorernas ström eller för uppvärmingen. Det ena "blir gratis”.
Under huset sträcker sig fem sneda, flera hundra meter långa borrhål ner i berggrunden.  Monty har satsat på bergvärme. Det betyder att värmeenergin ur marken utvinns och tas till vara för uppvärmning. Samtidigt vill han kyla ner datorerna och sin vinkällare, fylld med vinet som råkar heta Monty, specialbeställt från Spanien. Tre av borrhålen är därför för avkylning.   
– Jag ville också ta tillvara smutsvattnet efter dusch eller bad, rena det och återanvända det som spolvatten för toaletterna för att minska vattenkonsumtionen, men det klarade teknikerna inte av att lösa. Men det ska jag nog ännu lyckas med, hoppas Monty.

Miljömässiga synder är en inomhustemperatur på 24 grader, ”Värmen är ju gratis hos oss” och enorma dubbelkylskåp för mat, ett stort kylrum för grönsaker och en frysbox som är ett litet rum, dit flera personer ryms in och fryssakerna är praktiskt nåbara på olika hyllor. I köket finns en vanlig vattenkran och dessutom en kokvattenkran. Under den bor en tryckkokare.  När du öppnar kranen så kommer det omedelbart ut kokande vatten. Du kan koka ägg eller använda det till te. 
– Kranen är inte ens dyr, så den rekommenderar jag för alla. Du sparar energi, vatten och tid, säger Monty.
Livsfarligt? Nej. För vattnet kommer ut som en spray blandad med luft, så man bränner sig inte fast man sätter handen under. Det svider till, men det är allt.

Hur fungerar då hela den här helheten? Jo, allting är datoriserat. På väggarna hänger dataskärmar där man till exempel kan följa med temperaturen i alla rum, höja eller sänka den, se om spjällen är öppna, sätta på bastu, släcka valfria lampor eller allihop (alla hundratals spotar i huset är led-lampor), men också via infraröd teknik kolla om någon är i ett rum. För att gäster inte ska bli förtvivlade har Monty själv programmerat ett trettiotal förenklade strömbrytare på olika håll i huset som ger en färre alternativ: släck lamporna du ser, släck allt i rummet.
– Monty tycker om att skoja med gästerna och kan kanske plötsligt distanssläcka lamporna i deras rum, ler hans fru Anna. 

Nu trivs hon, de fyra barnen, två hundarna, fyra katterna, två sköldpaddorna, råttorna, ökenråttorna och marsvinen bra i huset. Men första natten tyckte Anna var kuslig, eftersom huset verkade leva ett eget liv. Det hördes biip biip härifrån och därifrån och man visste inte riktigt vad som var på gång.
Men vad händer om datorerna kraschar? Kan man tända en lampa manuellt? 
– Nej det går inte. Men jag har ett back-up-system, berättar Monty, som nu också planerar att skaffa en generator, eftersom eltillförseln i Grankulla inte är så stabil som han först trott.  

Men för Monty räcker det inte med ett grönt hus. I garaget blänker Teslan, elbilen som påminner lite om en jaguar. Men var är dörrhandtagen? Bzz. Ett tryck så glider de fram och man kan gå in. Till höger om ratten sitter en enorm, säkert 17-tumsskärm. Härifrån sköts navigatorn, luftkonditioneringen, telefonen, energiförbrukningen, internet m.m. Var är motorn? Vi öppnar framhuven. Nej. Plats för två kappsäckar. I bakluckan? Nej. Plats för ännu mer, i två våningar. Batteripacken ligger under golvet och syns inte. Bilen väger också två ton. 
Men tyngden märks inte. Den accelererar från 0 till 100 på 4,6 sekunder, ljudlöst och utan avgaser, berättar Monty nöjt. 
En natts laddning i ett vanligt vägguttag och tanken är full till priset av 10 euro. Med det kan Monty köra motorvägen till Åbo, tur och retur. På snabbstationerna kan han på 15 minuter ladda el för 200 kilometers körning. 
– Längs kusten finns det redan laddningsstationer, men det skulle behövas fler i norr. Särskilt en i Tammerfors, anser Monty. 
Imponerade av bilen ska vi återvända till huset från garaget. Men dörren går inte upp. Huset har stängt ut oss. 
– Här har planerarna glömt att man skall kunna öppna dörren inifrån garaget, konstaterar Monty och går ut till huvudingången genom snön i strumpfötterna – måste fixas! 

Det känns befriande att ett superhus inte är perfekt. Monty ger några råd till den som planerar ett ekohus: Planera varje detalj, skriv ner allt och ta inte för givet att arkitekten, byggmästaren eller någon inblandad förstått vad du vill ha. Följ själv med varje moment av bygget, för allt kan gå fel. Se framför allt till att planerarna har ritat in utrymme för alla maskiner, paneler och rör. Den detaljen hade Montys planerare nämligen glömt bort

Montys hälsning till beslutsfattarna

– Slopa momsen på miljövänligapparatur. Det kunde staten hjälpa med. I dagsläget är det förbaskat dyrt, så få bygger miljövänligt.
– Stifta lagar så det blir lönsamt och möjligt för privathushåll, t.ex. med solpaneler som tidvis producerar för mycket el, att sälja den till elnätet. Här är det elbolagen som bromsar. De vill inte riskera att vinsterna minskar. 
– Följ Norges exempel: Slopa skatten på miljöbilar, låt dem parkera gratis och köra i bussfilerna. Utsläppen skulle minska och bilparken förnyas. Det vore bra för företagen som skulle satsa mer på innovationer med miljöförtecken.

Var börja förgröna hemmet? 
Montys råd steg för steg:
1. Byt alla lampor till Led-lampor
2. Installera en kokvattenkran. Det är det energisnålaste sättet att koka vatten på och kranen är inte ens dyr 
3. Bygg en öppen spis som värmer upp vatten som sen kan ledas ut som golvvärme
4. Investera i bergvärme
5. Installera solfångare och solpaneler

Ta del av framstegen
Det här är en framgångsberättelse om en finländares satsning på att leva klimatvänligt. Ett extremfall, men vi kan alla bidra med någonting, också något litet. Kom med i Natur och Miljös kampanj Framstegen och upptäck vad folk i Svenskfinland har gjort. Bli inspirerad och ta själv ett första steg mot en klimatvänlig vardag. Mer på www.naturochmiljo.fi

 

Henrika Mercadante. Finlands Natur 1/2015.
Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Resultat för miljöteknik:

Batterier blir gödsel

Uttjänta batterier kunde återvinnas effektivare om vi såg till att batterierna oftare hittade sin väg till rätt in­samlingskärl. Det senaste är att batteriavfallet i slut­ändan blir gödsel, som är godkänd även i ekologisk odling.

Slipa istället för att skaffa nytt

Man kan förlänga knivars livslängd med tiotals år om man slipar dem regelbundet istället för att köpa nya genast då det blivit ovassa.

Lappa tält och sovsäck

Markus Weckman, vildmarksguide och försäljare av utelivsutrustning, ger tips om hur man enkelt kan laga sin utrustning om skador uppstår.

Automatik sparar energi i fastigheter

Nu görs allt större ansträngningar för att minska stora byggnaders energikonsumtion. Med modern digitalteknik går det att minska husbolagens energiåtgången betydligt, utan att det krävs aktiva insatser av invånarna.

Konsumenten villig – men samhället måste skapa förutsättningar för cirkulär ekonomi

Finlands utveckling mot en cirkulär ekonomi har börjat. Vetenskaplig forskning, innovationer och samarbete står i fokus, och med konsu­menternas hjälp kan den nödvändiga systemförändringen genomföras.

Internet belastar miljön

Streaming av videor, allt från YouTube till långfilmer, har fått internets koldioxidutsläpp att växa explosionsartat. Streamingen för­brukar allt mer energi, en ökning som inte syns på din elräkning men som bidrar till att den globala elkonsumtionen ökar.

Berget värmer höghus i Esbo

Med hjälp av bergvärme och återvinning av värmen ur ventilations­luften ska höghusets 42 lägenheter minska sin förbrukning av energi för uppvärmning med minst två tredjedelar.

Lärorikt och energismart när familjen Taevs byggde hus

När familjen Taevs/Engblom planerade sitt hus var målet ett hälsosamt hus som passar en familj till ett överkomligt pris. Samtidigt ville familjen prova något annat än dagens standardhus. De är nöjda med resultatet men är som alla husbyggare många erfarenheter rikare.

Energisnålt med egen produktion

I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.

Starkt solsken får Christian att mysa

På ett tak i centrala Borgå blänker en rad vakuumrör i solen. Det är Christian Westerlunds och Sofia Luojukoskis solfångare som förser tomtens två hus med uppvärmning och varmvatten. Foto: Tina Nyfors.

Enkelt pelletssystem värmer hela huset

Emilia Söderlund och Henri Heikkinen köpte ett hus på landet utanför Karis år 2009. Det första de gjorde var att slänga ut oljepannan och ersätta den med ett miljövänligt alternativ. Deras val är pellets.

Energismart i Syslilax

Då kylan börjar knäppa i knutarna ökar energiför­brukningen, vilket syns i plånboken för dem som har direkt elvärme. Stigande elöverföringspriser är ytterligare en orsak till att minska sitt beroende av elström. En modern vedpanna är ett miljövänligt alternativ.

Jorden värmer

På ett år sparade Villa Elfvik 57 megawattimmar elström jämfört med föregående år. Det motsvarar elförbrukningen i ett egnahemshus med fyra invånare under tre år. Omräknat i koldioxid motsvarar inbesparingen utsläppen från en personbil som kör 75 000 kilometer.

Återvinn mer, bränn mindre

Återvinning av textilier är ett hett ämne just nu. Nya lösningar för återvinning och återanvändning sökes eftersom man har insett hurudant slöseri det är att låta textilfibrer slinka utanför kretsloppet. 

Solja valde solen året runt

Behöver du tvättmaskin? Kylskåp? Eller är det någonting annat du söker efter för att få in solen i ditt liv?

Huset som aldrig ska bli sjukt

Kasta bort alla möbler, böcker, dockskåp och allt som inte går att tvätta i 90 grader. Blockera passagen mellan nedre och övre våningen hermetiskt med plast. Och lämna bostaden inom en vecka.

Kemikaliesanering – utmaning i u-länder

Minamata, Bhopal, Seveso, Chernobyl, Fukushima… Listan är lång över katastrofer vid industrianläggningar som lett till massdöd och enorma mänskliga lidanden.

Stefans alternativa stuglösningar

– Varför svarade du inte på min offertförfrågan? – För du har inga råd. – Det är väl jag som avgör om jag har råd? – Vad skulle det kosta att få el till ön? – 330 000 euro.

Datageniets smarta noll-energihus

Te? Var så god! 98-gradigt vatten ur kökskranen. Bastun varm? Någon på toa? Spjället öppet? Kolla dataskärmen i ditt rum. Välkommen in längs rutschbanan!

Kommunala avlopp under lupp

Idag kan reningsverken effektivt rena vårt avloppsvatten. De stora gör det. Men trots mildare krav på mindre reningsverk släppte till exempel omkring 40 procent av reningsverken i Nyland under fjolåret ut mer än de hade lov till.

Han tror på elbilens framtid

Trafiken står för en femtedel av Finlands koldioxidutsläpp. Av denna andel bidrar vägtrafiken med 90 procent. Att ersätta bensin- och dieseldrivna bilar med elbilar vore ett sätt att minska utsläppen.

Växthusen blir energismartare

Växthusodlare som Stefan Gulin i Närpes har börjat övergå till inhemska fasta bränslen istället för brännolja. Lovande försök pågår med energisnål LED-belysning.

Fångad dimma bevattnar hotad skog

Byborna i ökenlandskapet Atiquipa på Perus västkust har kullarna, havet och dimman att tacka för sin växtlighet. Inom ett finländskt biståndsprojekt jobbar byborna för att plantera mer skog på de karga kullarna.

Res över Östersjön på naturgas

I januari börjar världens mest miljövänliga kryssningsfartyg – åtminstone enligt Viking Line – trafikera mellan Åbo och Stockholm. Viking Grace är framtidssäkrad, säger projektchef Kari Granberg.

Odla på taken går bra

Att odla växter på hustaken är ett utmärkt sätt att göra stads­miljön grönare, luften friskare och temperaturen inomhus behagligare. Matnyttiga grödor som blommar vackert kan ge takodlaren stor personlig tillfredsställelse.

Med etanol mår miljön bättre

”Överväg först om du alls ska köra bil, sedan om du kan ta i bruk en energieffektiv bil och till sist om du kan utnyttja ett miljövänligt bränsle”. Det säger Mika Aho, chef för St1 Biofuels Oy.

Biobränsle från alger fullt möjligt

Algodlingar kan ge en skörd på tiotals ton biomassa per hektar. Odlingarna konkurrerar inte om arealer med jordbruket. Om odlingstekniken utvecklas kan biobränsle från alger ersätta oljan på sikt.