Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

Solja valde solen året runt

Behöver du tvättmaskin? Kylskåp? Eller är det någonting annat du söker efter för att få in solen i ditt liv?

Radikala beslut mognar långsamt. Så också för Solja Kvarnström. Först var det nästan ett skämt: 
– Tänk om vi skulle flytta ut till stugan året runt? Man jobbar och jobbar bara för att betala sin vardag. Caruna höjde elpriserna. Jag insåg att stora firmor bara gör business på det vi alla behöver. Måste jag acceptera det? Borde jag varva ner och bli självförsörjande så att jag får tid för det jag tycker är viktigt, funderade Kvarnström.
Idag känns Kvarnströms val som världens naturligaste för henne. Två grisar bökar omkring på tomten i Skuru i Raseborg och bryter samtidigt upp mark för hennes framtida odlingar. Snart får hennes två hästar som bor inhysta i ett stall flytta hem. Nu kan hon äntligen ha dem nära och inte tvingas ta sig till stallet och lyssna på barnens: ”Mamma, varför är du aldrig hemma?”  Två veckor har hon levt sitt nya liv, men redan nu säger hon att hon blivit mer harmonisk. 

Solpassionsmannen Janne Käpylehto och jag skumpar fram längs sandvägen och kör fast i leran nedanför Kvarnströms nya hem. Vi spanar in en söt liten och mycket spartansk stuga på 30 kvadratmeter uppe på ett högt berg. Nu ska de sista elinstallationerna fixas. Men inga solpaneler syns på taket.  
Taket är rätt gammalt och kommer att måsta läggas om inom några år. Dessutom finns det alltid en liten risk för läckor då man fäster paneler just på plåttak, för man måste borra igenom det.
– Det går lika bra att ha panelerna på marken, förklarar Käpylehto.
Ett par tusen euro skulle det ha kostat för Solja och hennes man Patrick Jönsson att ansluta sig till närmaste elnät. Varför göra det när man kan producera sin egen el? Paret hade ingen erfarenhet av sollösningar och surfade runt på nätet och bad om offerter. 
Svaren från företagen var väldigt rosiga. Inte realistiska.
– Vi blev allt mer skeptiska. Sen fick vi e-post av någon Käpylehto som erbjöd oss hjälp, berättar Kvarnström.
Ännu en försäljare till, funderade paret, och glömde bort det tills de insåg att det var han som skrivit en bok om sollösningar för sommarstugor. Och plötsligt hade de en deal. Han lovade göra installationsjobbet gratis mot att han fick filma en video om installationen och marknadsföra sina tjänster med hjälp av videon. Inom kort publiceras videon på Youtube. 
– Att installera solpaneler på stugan är precis lika lätt som att bygga Ikeamöbler. Köper man ett färdigt paket gäller bara att följa bruksanvisningen. Tolv volts system får en lekman installera själv, förklarar Käpylehto . 

 

Käpylehto fascineras av alternativa energilösningar. Och av människor som vågar ta steget ut i det okända.  Så som Kvarnström. Enligt Käpylehto har vi för stor respekt för elektricitet. El är roligt. El är inte svårt och farligt. Käpylehto rör sig runt i Finland och erbjuder lösningar för allt från höghus till sommarstugor, men också roliga och ofta galna apparater för till exempel festivaler. Vad sägs om studsmattor som alstrar el så att små tåg rör sig framåt då man skuttar eller mobiltelefoner som laddas då man cyklar? 
I hans nya bok Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen guidar han läsaren mot en solig framtid och ger goda, praktiska råd. I Finland finns det redan idag omkring 80 000 solenergisystem som inte är kopplade till nätet. Många av dem är installerade på sommarstugor. Men ännu finns det omkring 400 000 stugor som är helt utan el. Bara ett tusental åretruntbostäder har kopplats till elnätet och ännu har solrevolutionen inte nått höghusen.    
– Vi kan tacka elbolagen för att allt fler installerar solpaneler. En rejäl prishöjning på el återspeglar sig genast i ett ökat intresse för solenergi. Samtidigt har priset på paneler sjunkit rejält, berättar Käpylehto.

 

Kvarnströms elbehov är mycket litet.  Huset värms med ved. Vatten finns i brunnen och värms i bastun. Belysningen består av energisnåla ledlampor. Att kunna ha en dator och ladda mobiltelefonerna är viktigt för Kvarnström. Som extra lyx har hon två spisplattor som kan användas sommartid då vedspisen inte är igång.  Systemet är beräknat att räcka till också för en vattenpump i framtiden och möjligtvis för ett litet kylskåp under sommarmånaderna. För det här installerades sex solpaneler på 125 watt, kopplade till fyra batterier, med sammanlagd kapacitet på 4,8kWh. I nödfall kan familjen koppla in ett dieselaggregat. 
– Vi börjar med att se om det räcker med jordkällare i stället för kylskåp. Och kläder går det bra att tvätta för hand i bastun. Man måste ju inte alltid äta varm mat heller, menar Kvarnström.
Solpanelerna står högst uppe på bergskanten. De är fästa i en träställning och täcker en yta på 5–6 kvadratmeter. De är riktade mot söder i 45
graders vinkel. Men jag ser att ett träd skuggar ett hörn av panelerna.
– Bäst är det förstås om ingenting skuggar dem. Men det är inte så farligt om ett hörn skuggas under morgontimmarna. Viktigast är det att panelerna är helt belysta mitt på dagen, förklarar Käpylehto.
Förr byggdes paneler som vändes mot solen enligt solens vinkel vid just den tiden på dygnet, men idag har man insett att det inte ger så mycket mervärde att det är lönt att göra det. Viktigt är det att panelerna är luftigt placerade, för ju svalare panelerna är, desto mer producerar de. En sydlig riktning är viktig. Med paneler mot öster eller väster kan man förlora ungefär en tredjedel av produktionen. 
– När panelerna står på marken kan jag skrapa is från dem för att kunna utnyttja den lilla solen på vintern också, säger Kvarnström nöjt. 
Solen skiner, livet tar glädjeskutt, solpanelsraden glimmar och jobbar fram el till det nödvändigaste. Nu ska Kvarnström bara slänga ut lite mer onödiga saker, för på 30 kvadratmeter ryms bara det allra nödvändigaste.  Blir det lika harmoniskt på vintern? Det återstår att se och uppleva.

 

 

 

Henrika Mercadante, Finlands Natur nr 2/2016
Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Resultat för miljöteknik:

Batterier blir gödsel

Uttjänta batterier kunde återvinnas effektivare om vi såg till att batterierna oftare hittade sin väg till rätt in­samlingskärl. Det senaste är att batteriavfallet i slut­ändan blir gödsel, som är godkänd även i ekologisk odling.

Slipa istället för att skaffa nytt

Man kan förlänga knivars livslängd med tiotals år om man slipar dem regelbundet istället för att köpa nya genast då det blivit ovassa.

Lappa tält och sovsäck

Markus Weckman, vildmarksguide och försäljare av utelivsutrustning, ger tips om hur man enkelt kan laga sin utrustning om skador uppstår.

Automatik sparar energi i fastigheter

Nu görs allt större ansträngningar för att minska stora byggnaders energikonsumtion. Med modern digitalteknik går det att minska husbolagens energiåtgången betydligt, utan att det krävs aktiva insatser av invånarna.

Konsumenten villig – men samhället måste skapa förutsättningar för cirkulär ekonomi

Finlands utveckling mot en cirkulär ekonomi har börjat. Vetenskaplig forskning, innovationer och samarbete står i fokus, och med konsu­menternas hjälp kan den nödvändiga systemförändringen genomföras.

Internet belastar miljön

Streaming av videor, allt från YouTube till långfilmer, har fått internets koldioxidutsläpp att växa explosionsartat. Streamingen för­brukar allt mer energi, en ökning som inte syns på din elräkning men som bidrar till att den globala elkonsumtionen ökar.

Berget värmer höghus i Esbo

Med hjälp av bergvärme och återvinning av värmen ur ventilations­luften ska höghusets 42 lägenheter minska sin förbrukning av energi för uppvärmning med minst två tredjedelar.

Lärorikt och energismart när familjen Taevs byggde hus

När familjen Taevs/Engblom planerade sitt hus var målet ett hälsosamt hus som passar en familj till ett överkomligt pris. Samtidigt ville familjen prova något annat än dagens standardhus. De är nöjda med resultatet men är som alla husbyggare många erfarenheter rikare.

Energisnålt med egen produktion

I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.

Starkt solsken får Christian att mysa

På ett tak i centrala Borgå blänker en rad vakuumrör i solen. Det är Christian Westerlunds och Sofia Luojukoskis solfångare som förser tomtens två hus med uppvärmning och varmvatten. Foto: Tina Nyfors.

Enkelt pelletssystem värmer hela huset

Emilia Söderlund och Henri Heikkinen köpte ett hus på landet utanför Karis år 2009. Det första de gjorde var att slänga ut oljepannan och ersätta den med ett miljövänligt alternativ. Deras val är pellets.

Energismart i Syslilax

Då kylan börjar knäppa i knutarna ökar energiför­brukningen, vilket syns i plånboken för dem som har direkt elvärme. Stigande elöverföringspriser är ytterligare en orsak till att minska sitt beroende av elström. En modern vedpanna är ett miljövänligt alternativ.

Jorden värmer

På ett år sparade Villa Elfvik 57 megawattimmar elström jämfört med föregående år. Det motsvarar elförbrukningen i ett egnahemshus med fyra invånare under tre år. Omräknat i koldioxid motsvarar inbesparingen utsläppen från en personbil som kör 75 000 kilometer.

Återvinn mer, bränn mindre

Återvinning av textilier är ett hett ämne just nu. Nya lösningar för återvinning och återanvändning sökes eftersom man har insett hurudant slöseri det är att låta textilfibrer slinka utanför kretsloppet. 

Solja valde solen året runt

Behöver du tvättmaskin? Kylskåp? Eller är det någonting annat du söker efter för att få in solen i ditt liv?

Huset som aldrig ska bli sjukt

Kasta bort alla möbler, böcker, dockskåp och allt som inte går att tvätta i 90 grader. Blockera passagen mellan nedre och övre våningen hermetiskt med plast. Och lämna bostaden inom en vecka.

Kemikaliesanering – utmaning i u-länder

Minamata, Bhopal, Seveso, Chernobyl, Fukushima… Listan är lång över katastrofer vid industrianläggningar som lett till massdöd och enorma mänskliga lidanden.

Stefans alternativa stuglösningar

– Varför svarade du inte på min offertförfrågan? – För du har inga råd. – Det är väl jag som avgör om jag har råd? – Vad skulle det kosta att få el till ön? – 330 000 euro.

Datageniets smarta noll-energihus

Te? Var så god! 98-gradigt vatten ur kökskranen. Bastun varm? Någon på toa? Spjället öppet? Kolla dataskärmen i ditt rum. Välkommen in längs rutschbanan!

Kommunala avlopp under lupp

Idag kan reningsverken effektivt rena vårt avloppsvatten. De stora gör det. Men trots mildare krav på mindre reningsverk släppte till exempel omkring 40 procent av reningsverken i Nyland under fjolåret ut mer än de hade lov till.

Han tror på elbilens framtid

Trafiken står för en femtedel av Finlands koldioxidutsläpp. Av denna andel bidrar vägtrafiken med 90 procent. Att ersätta bensin- och dieseldrivna bilar med elbilar vore ett sätt att minska utsläppen.

Växthusen blir energismartare

Växthusodlare som Stefan Gulin i Närpes har börjat övergå till inhemska fasta bränslen istället för brännolja. Lovande försök pågår med energisnål LED-belysning.

Fångad dimma bevattnar hotad skog

Byborna i ökenlandskapet Atiquipa på Perus västkust har kullarna, havet och dimman att tacka för sin växtlighet. Inom ett finländskt biståndsprojekt jobbar byborna för att plantera mer skog på de karga kullarna.

Res över Östersjön på naturgas

I januari börjar världens mest miljövänliga kryssningsfartyg – åtminstone enligt Viking Line – trafikera mellan Åbo och Stockholm. Viking Grace är framtidssäkrad, säger projektchef Kari Granberg.

Odla på taken går bra

Att odla växter på hustaken är ett utmärkt sätt att göra stads­miljön grönare, luften friskare och temperaturen inomhus behagligare. Matnyttiga grödor som blommar vackert kan ge takodlaren stor personlig tillfredsställelse.

Med etanol mår miljön bättre

”Överväg först om du alls ska köra bil, sedan om du kan ta i bruk en energieffektiv bil och till sist om du kan utnyttja ett miljövänligt bränsle”. Det säger Mika Aho, chef för St1 Biofuels Oy.

Biobränsle från alger fullt möjligt

Algodlingar kan ge en skörd på tiotals ton biomassa per hektar. Odlingarna konkurrerar inte om arealer med jordbruket. Om odlingstekniken utvecklas kan biobränsle från alger ersätta oljan på sikt.